Samenwerking bedrijfsarts met andere professionals

Het advies van de bedrijfsarts is essentieel voor het zo snel mogelijk, verantwoord weer naar werk begeleiden van zieke werknemers. Een aantal uitvoerende taken kan echter zonder kwaliteitsverlies door andere gespecialiseerde professionals worden uitgevoerd. De praktijkondersteuner bedrijfsarts is daarvan een goed voorbeeld. Door bepaalde taken zorgvuldig en verantwoord te delegeren aan andere professionals binnen de arbodienstverlening, krijgt de bedrijfsarts meer tijd voor de werkzaamheden die echt alleen hij kan doen. Taakdelegatie kan de bedrijfsgezondheidszorg zo doeltreffender maken.

Taakdelegatie gebeurt onder strikte voorwaarden en de bedrijfsarts houdt de eindverantwoordelijkheid. Als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden die ik overneem. Taken gaan overigens niet permanent over. Per medewerker kan de bedrijfsarts bepalen welke taken hij door mij als Praktijkondersteuner laat doen.

Als taakdelegatie wordt ingezet, bespreekt de bedrijfsarts / arbodienst dit ook vooraf met de werkgever. Ook de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van een bedrijf moet hierbij worden betrokken en werknemers worden geïnformeerd. Zo krijgt de bedrijfsarts meer tijd voor de werkzaamheden die echt alleen hij kan doen.

Bij het eerste contact met de medewerker maak ik indien gewenst gebruik van 'IRIS'. IRIS is een acroniem voor: “Individuele Risico Signalering”. IRIS geeft na het doorlopen proces een indicatie van de kans op langdurig verzuim volgens het ‘stoplichtmodel’: bij groen is die kans laag, bij oranje gemiddeld en bij rood hoog. Verder volgt daaruit ook een gezondheidsadvies voor de werknemer; de verwachte duur van het verzuim; of er sprake is van regresmogelijkheden en of er indicaties zijn die toch een versnelde oproep bij de bedrijfsarts wenselijk maken.

Hoe is de privacy geregeld?

Taakdelegatie gaat niet ten koste van de kwaliteit van de zorg of de privacy. De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk en als Praktijkondersteuner ben ik - net als de bedrijfsarts - gebonden aan het medisch beroepsgeheim. De werknemer kan de bedrijfsarts ook nog steeds (persoonlijk) om advies vragen.

"De kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg verbetert, omdat er sneller een professional ingezet kan worden. Timing van acties en interventies is essentieel voor een effectieve verzuimbegeleiding."

Welke taken mogen bedrijfsartsen delegeren?

De bedrijfsarts kan alleen taken delegeren die (volgens de wet) bij zijn werkzaamheden horen, waaronder bepaalde preventieve taken. Als Praktijkondersteuner mag ik zodoende:

: De anamnese doen, dat is het interview over de medische en niet-medische achtergrond van het verzuim.

: Binnen de wettelijke kaders een oordeel vormen op basis van de verzamelde gegevens en advies geven.

: Bepalen of en wanneer een vervolgafspraak nodig is.

: Een terugkoppeling opstellen voor de werkgever en de werknemer en deze met hen bespreken.

: Informatie opnemen in het procesdossier van de werknemer, zoals de vervolgafspraak, hervattingsdatum en interventies.

Over de Praktijkondersteuner

Als Praktijkondersteuner vind ik het belangrijk om regelmatig en persoonlijk contact te onderhouden met de medewerker. Ook betrek ik de werkgever bij het advies om een positief re-integratie verloop te bewaken. De consulten worden fysiek doorlopen en als dat niet mogelijk blijkt maak ik gebruik van de beveiligde software van Webcamconsult.

Ik ben opgeleid tot Register Casemanager, Rccm en als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts ben ik opgeleid bij Breederode Hogeschool.

Wat kan ik nog meer voor u doen?

In veel gevallen zal ik als praktijkondersteuner bedrijfsarts het eerste gesprek met de medewerker voeren na een verzuimmelding. Als het kan, maken we afspraken over een terugkeer naar de werkvloer. Als het herstel langer duurt, is inschakeling van de bedrijfsarts ook nodig. Als praktijkondersteuner bedrijfsarts blijf ik ook dan betrokken, waarbij de inzet afhankelijk is van de verdere weg naar herstel. De bedrijfsarts houdt altijd inzage in het volledige dossier en voert de regie over de sociaal-medische begeleiding. Iedere medewerker kan bijvoorbeeld ook gebruikmaken van een preventief spreekuur met vragen over werk in relatie tot gezondheid, belastbaarheid en werkbelasting.  Ook een werkplekbezoek of overleg met een leidinggevende en eventueel een driegesprek behoren tot de mogelijkheden.

Contact

Neem voor vragen of het maken van een afspraak contact met mij op; 

Nu reageren? klik of scan de QR-code hiernaast met het fototoestel van uw mobiele telefoon.